LÄHDÖN 7 PYKÄLÄÄ

LÄHDÖN 7 PYKÄLÄÄ.

OSAATKO luontevasti poistua seurasta?

Se ei aina ole niin helppoa, kuten itsekukin kokemuksestaan tietää.

Mutta ei hätää. Neuvot ja ohjeet on nyt annettu tätäkin varten.

Tähän tyyliin neuvot käyvät.

Sinun on siis poistuttava esim. vierailulta. Hyvä. Tässä on 7 lähtöpykälää.

  1. Nouse ylös.
  2. Ojenna kätesi.
  3. Sano hyvästi.
  4. Kävele ovelle.
  5. Avaa ovi.
  6. Paina se kiinni.
  7. Kävele tiehesi.

Siinä ne ovat.

Mutta totta puhuen, ne tuntuvat liian helpoilta käydäkseen noin vain päinsä, sillä kokemus on osoittanut, että jokaisen pykälän kohdalla saattaa vaania yllättäviä vaaroja. Kuten huomaamme tarkemmin niihin syventyessämme.

Yksi — Nouse Ylös.

Ei ole aina helppoa nousta ylös, yhtä vähän kuin on helppoa heittäytyä kylmään veteen. Kumpikin vaatii suurta tahdonvoimaa. On tietenkin helpompaa vääntelehtiä tuolissaan ja mumista: »Jaha … tuota …», katsoa oveen päin ja toivoa, että matto kuljettaisi sinut sinne.

Haluat siis lähteä, mutta et voi tehdä sitä nousematta. Aivan mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Voit esim. pyörtyä, jolloin sinut kannetaan pois. Tämä on kuitenkin hyvin arkaluontoinen muoto ja sitä on käytettävä vain hätätilassa. Alistu siis kohtaloosi ja nouse jaloillesi.

Kaksi — Ojenna Kätesi.

Helposti sanottu, mutta —. Onko sinun odotettava, että joku pitkäpiimäinen on lopettanut juttunsa? Pitääkö sinun säestää kädenojennustasi jollakin sellaisella kuin: »Ei, kyllä minun nyt on mentävä?» Ei, tämä on tarpeetonta. Ojenna vain kätesi. Jokainen hyvän kasvatuksen saanut tietää mitä se tarkoittaa.

Mutta entäpä — jos kättäsi ei huomatakaan? Kaikki mahdollisuudet täytyy ottaa lukuun. Emäntäsihän voi olla sokea, hajamielinen, epäkohtelias tai huomaamaton. Ellei hän tartu ojennettuun käteesi, niin se käy piankin raskaaksi ja putoaa itsestään. Hyvä, silloin olet kaikkesi tehnyt ja voit siirtyä seuraavaan pykälään.

Kolme — Sano Hyvästi.

Miksi pitää sanoa hyvästi? Ei se oikeastaan ole lainkaan tarpeellista, mutta se pelastaa sinut joutumasta omituisen kirjoihin. On siis hyvin suositeltavaa sanoa hyvästi.

Neljä — Kävele Ovelle.

Tämäkään ei ole helppoa. Voi kestää tuntikausia, ennenkuin pääset ovelle. Voi käydä niinkin, että istut uudelleen ja saat alkaa kaiken alusta. Älä siis aliarvioi tätäkään pykälää.

Muista aina, että päästäksesi ovelle sinun on liikuteltava jalkojasi. Hyvä — siispä liikuta niitä.

Viisi — Avaa Ovi.

Tähän saakka päästyäsi tunnet jo vapautuksen miellyttävää jännitystä. Kuten päivänvalo antaa uutta toivoa kaivokseen hautautuneille, niin sinuakin virkistää oven avaaminen.

Usein tosin joku saattaa olla sinun ja vapautesi tiellä.

Kierrä hänet. Tai myöskin joku on ennättänyt ovelle ennen sinua ja pysähtyy siihen avaamatta sitä, koska hänellä vielä on niin paljon sanottavaa. Sellaisessa tapauksessa sinun ei pidä olla hentomielinen, vaan on kylmästi nujerrettava hänet. Jos ovella seisova on nainen ja sinua kauhistuttaa lyödä naista, niin sysää hänet leikkisästi sivuun. Se auttaa myöskin. Pääasia on, että avaat oven.

Kuusi — Paina Ovi Kiinni Perässäsi.

Tähän sopivat myös kaikki ne periaatteet, jotka on esitetty neljännessä pykälässä. Jos menetät malttisi ja tarmosi tällä hetkellä, niin saattaa käydä niin, että emäntäsi sanoo suostuttelevalla äänellä: »Älä mene vielä, tule sisään ja istu vielä hetkiseksi …»Tämä on varma merkki emännän ajatuksista, jotka kuuluvat: »Mene nyt sitten äkkiä, kun kerran olet mennäksesi!»

Seitsemän — Kävele Tiehesi.

Voidaksesi virheettömästi ja täydellisesti suorittaa tämän viimeisen asteen, on erikoisesti tehostettava sitä seikkaa, ettet saa jättää mitään jälkeesi. Pidä myös silmällä, ettei vaimosikaan mitään jätä. Mutta jos kaikista varokeinoistasi huolimatta olet sittenkin jättänyt jotakin, niin jätä se sinne ainaiseksi. Mitä merkitsee yksi savukekotelo tai laukku tai sateenvarjo tai vaikkapa timanttinen kaulakorukaan! Jätä ne kaikki!

Sillä sen tiedät: jos palaat takaisin niitä hakemaan, niin kaikki nämä 7 tuskallista pykälää on sinun jälleen käytävä läpi. Miksi uudelleen menettäisit vapautesi, joka sinulle jo molemmin silmin vilkuttaa?

Kävele siis nopeasti tiehesi ja vedä syvään ensimmäiset henkäyksesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s